top of page

Kundalini jóga

A kundalini jóga egy egységes holisztikus rendszer, egyszerre tudomány és művészet, amely egyesíti a meditációt, a mantra zengetést és a légzőgyakorlatokat, a dinamikus mozgással végzett testhelyzetekből álló gyakorlatsorokkal. Mivel több oldalról közelíthetünk saját magunk felé egy jógaóra alkalmával, szélsebes haladást érhetünk el általa. Csak a mi elszántságunkon, elköteleződésünkön múlik, hogy akár már az első alkalommal mekkora csodát élünk meg!

 

Szegeden egyedül álló módon csak itt próbálhatod ki ezt a tradicionális, ám hazánkban kevésbé ismert jóga típust. Jó hírem van: a kundalini jóga mindenkinek alkalmas test és szellem ápolására, mert kezdő jógázóknak, idősebbeknek, és a mozgással “küzdőknek” is hamar sikerélményt nyújt. A gyakorlatok egyszerűek, vagy van könnyített változatuk, így bárki számára elvégezhetők, és emellett nagyon gyorsan érezhető és megtapasztalható jótékony hatásuk. Egyetlen feltétel van, amit kortól, nemtől, jógás tapasztalattól függetlenül is tudsz teljesíteni: az elköteleződés! Amennyiben szívvel lélekkel végzed a gyakorlatokat, utat nyitsz a meditáció végtelen lehetőségeinek, és biztos, hogy elindulsz egy úton… Ez a Te választásod!

Eredete

Indián belül a szikh kisebbséghez kapcsolódik. A kundalíni meditációk egy része a szikh vallásos szövegekből merít, az órán a tanító tradicionálisan turbánban és fehérben tanít. A “nyugati világba” Yogi Bhajan hozta el az addig zárt körben használt, mesterről tanítványra szálló “titkos” ősi technikát, és terjesztette el nyilvánosságra hozva azt.

 

 

Hatásai

A teljes testben megmutatkozó, több szinten tapasztalható következményeit nehéz számba venni, kiemelem itt a mai életmódunkat támogató jótékony hatásait:

Fizikai szinten: Fokozza a test rugalmasságát, csökkenti az ízületi és izom eredetű panaszokat, Fokozza a vitalitást, mind a tüdőkapacitás, mind az erő- és kitartás növelésével, Erősíti az immunrendszert, így ellenállóvá tesz a betegségekkel szemben. Javítja, segíti az emésztést, a tápanyagok beépülését, a méreganyagok kiválasztását, Felszámolja a zsírraktárakat.

Lelki szinten: Felszabadító jellegű, oldja a szorongást, csökkenti a depressziót. Segít a pozitív hozzáállás kialakításában, oldja a lelki blokkokat.

Szellemi szinten: a Meditációk segítségével ráláthatunk saját gyengeségeinkre, Elménket koncentrálttá, irányíthatóvá tehetjük. Segít megérteni cselekvéseink eredetét és következményeit, hogy érzelmi reakciók helyett tudatos válaszokat adhassunk. Segít kapcsolódni legbensőbb énünkkel, Megtalálhatjuk, megérthetjük létünk célját, Kialakul egy belső béke, nyugalom.

Az órák felépítése:

  • Megérkezés, az óra témájának ismertetése

  • Ráhangolódás az Ong Namo Guru Dev Namo mantra éneklésével, mely által összekapcsolódunk a Felső Énnel

  • Mangala Csarn mantra éneklése

  • Krija, azaz gyakorlatsor, mely egy bizonyos célért, hatásért jött létre. Többnyire fizikai gyakorlásból, alkalmanként egyéb légzőgyakorlatokból, mantrákból, különféle kéztartásokból (mudrákból) és meditációból is állhat

  • Hosszú relaxáció

  • Meditáció, vagy mantra meditáció

  • Lezárás, Sat Nam mantra

  • A gyakorlók az óra végén megoszthatják tapasztalataikat, érzéseiket, melyeket megéltek az óra közben

A jóga órák alatt, és után langyos tea áll a rendelkezésedre! (Yogi tea)

Ajándék

-most kockázat és veszteség nélkül kipróbálhatod a kundalini jógát, kedvcsinálóként az első alkalmat ingyen kapod!

-ha szeretnél új információkat gyűjteni, alaposabban tanulmányozni, hogy mi is történt veled a két órás alkalom alatt, elküldöm neked az óravázlatot, így otthon is kipróbálhatod, újra végezheted a gyakorlatokat! Felemelő meglepetésben lesz részed, igen, egyedül is, otthon is végezhető biztonsággal a kundalini jóga!

- kundalini jóga órán mindig hozzá igazodó gyönyörű zene szól, ezeket is természetesen megkapod, hogy bátran élvezhesd a mantrák erejét!

 

Minden héten csütörtökön 17-19-ig várlak benneteket!

 

Kundalini jógáról szóló hiteles oldalak:

https://www.anahana.com/hu/yoga/kundalini-yoga

https://www.3ho.org/

https://www.yogajournal.com/yoga-101/types-of-yoga/kundalini/a-beginners-guide-to-kundalini-yoga/

bottom of page